Om folk och fä…

Jag älskar djur- just för att de är djur! På samma sätt älskar jag människor- för att de är just människor och INTE djur. Att försöka ersätta de ena med de andra är både oförskämt och orättvist mot båda arter.

Men vad är det som gör att jag uppskattar djur? Det är inte något ”tuttinuttigtgullegull” utan snarare för att djur är raka, ärliga och förutsägbara. De intrigerar inte, ljuger inte och hymlar inte med att de gör det mesta för egen vinnings skull. För mig är det rofyllt och avkopplande att umgås med djur. Back to basic. Om du ger ett djur god omvårdnad, kommunicerar med djuret på djurets vis får du massor tillbaka.

För ca 1 1/2 år sedan hittade min dåvarande sambo en kattunge på ca 7 veckor som skrek hjärtskärande och som hade ramlat ner i gödselbrunnen och lyckats klamra sig fast vid en avsats utan att kunna ta sig upp. Kattungen var nedkyld, fullkomligt indränkt av flytande kospillning. En första dusch i mjölkrummet förslog inte långt. Jag tog in kattungen och fick bada den ytterligare några gånger med hundschampo. Hela familjen höll för näsan och kattungen var först lugn och medtagen men när den kvicknat till fick jag min beskärda del av klösningar, bett och fräsningar.

Då vår katthona hade kattungar i ungefär samma ålder hoppades jag att hon skulle adoptera honom. Men även hon ryggade tillbaka av lukten…

Men han fann sig så småningom tillrätta. Han tyckte nog det var ganska angenämt att sova varmt och få maten serverad. Kompisar hade han också. Med tiden verkade minnet av tiden som vildkatt blekna.

Idag är Pysen en fullvuxen stilig herre, långhårig som en norsk skogskatt. Han är fortfarande reserverad mot främlingar och gömmer sig när vi får besök. Men mot oss i familjen riktar han sin tillit och lojalitet. Han brukar springa efter mig här i lägenheten vart jag än går. Om jag inte klappar honom tillräckligt ofta slår han till mig med tassen när jag går förbi, förföljer mig, stryker sig mot mina ben och tittar upp med sina klargula kattögon mot mig.

Ja, den katten är speciell för oss!

Ta hand om varandra, folk och fä! /Annie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s