Livsval…

9_existentialism-copyDet är aldrig för sent att skaffa sig en lycklig barndom. Har jag hört… eller läst någonstans. Men faktum är att det är sant!

Jag har varit med om en hel del. Länge gick jag omkring och trodde att jag var helt ensam. Ingen hade varit med om sådana hemska saker som jag. Jag var stigmatiserad, annorlunda. Även om det inte var mitt fel levde jag med skammen att jag stod utanför alla de andra som hade haft en ”normal” uppväxt.

Idag har jag perspektiv. Jag kan betrakta det som hände med en vuxen persons ögon. Jag kan växla mellan mina upplevelser som barn och hur jag skulle se på exakt samma sak idag, med erfarenhet och distans. Och plötsligt växer ett avgrundsdjup fram inför mina ögon.

Vilken befrielse! Det var inte mitt fel! Och de som gjorde mig illa handlade bara ungefär som människor gör när de hamnar i affekt. Ingen ville egentligen att jag skulle råka illa ut. Det var ingens fel! Det handlade helt enkelt om livet! Så här blir det ibland!

Idag är jag inte arg på någon. Jag är inte bitter. Jag är inte ett offer. Tvärtom! Mina upplevelser är inte märkvärdigare än många andras men jag kan välja vad jag vill göra med dem. Jag väljer att förlåta, glömma, inte förstora upp det. Jag väljer att låta det vidga mina vyer och ställa mig frågan hur jag kan använda det i mina möten med andra.

När jag sommaren 1999 drabbades av en djup depression klev jag ur den befriad från skuld. Och i samma stund åkte offerkoftan av utav sig själv.

Jag är inte svagare eller mer utsatt än andra. Jag är inte heller starkare eller mer bepansrad. Men jag har lärt mig att leva i jämvikt med mig själv och verkligheten. Och det är jag glad och tacksam över.

Inte för en sekund vill jag ändra på något som jag varit med om. Däremot vet jag att jag nog skulle ha handlat annorlunda jämfört med människor jag mött.

”Moi seul peux décider à chaque moment de la portée du passé” ( Endast jag kan bestämma räckvidden av mitt förflutna)

”Être dit libre est celui qui peut réaliser ses projets”(Så kallad fri är den som kan förverkliga sina projekt)

Tack Sartre

Ta hand om era minnen och varandra! /Annie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s