Ängeln i lampan…

Jag har varit på begravning idag.

Något av det finaste och personligaste jag varit med om. En föreställning regisserad helt och hållet av huvudpersonen själv.

Att säga att vi stod varandra nära vore inte sant. Han har funnits i närheten av min innersta krets, varit en del av min familj under lång tid. Han bara fanns där, som en självklarhet. Under senare år har han funnits i min periferi av olika skäl… men fortfarande lika självklar.

Vem var han? En helt vanlig människa av kött och blod, som du och jag. Ingen heroisk person utan en fullvärdig människa, kapabel att älska och bli förbannad, känna sorg och glädje. En vanlig människa som gjorde både fel och rätt som både du och jag gör, vi vanliga människor. Inget fel han gjorde var värre än det som vi alla kan göra, vi vanliga människor…

Några dömde honom hårt för hans fel. Hårdast dömde han sig själv. Andra älskade honom för den han var, som en omtänksam person som hellre stod tillbaka och tänkte på andra istället för att hävda sin rätt.

Under själva begravningsceremonin sker någonting helt ofattbart. Något som kan få en förhärdad rationell människa som jag att vackla i min tro att allt kan förklaras på vetenskaplig väg.

Med urnan framför oss, fotografi, tända ljus och blommor börjar prästen tala. Plötsligt händer något som de flesta av oss registrerar men ingen vet hur de ska tolka.

Lampan som hänger i taket bakom prästen börjar svänga, fram och tillbaka. En tung lampa, av mässing börjar röra på sig framme i sakristian. Ingen har rört vid den. Vinddrag eller annat har omöjligt kunnat sätta den i rörelse. Alla dörrar och fönster var stängda. När prästen tystnar stannar lampan.

Efteråt säger alla: ”Såg du lampan?” ”Såg du också lampan?” ”Du också?”

Var du med oss idag? Vila i frid!

Ta hand om era änglar och varandra! /Annie

kyrklampa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s