Gaudeamus igitur … Ecce homo

Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus.
Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus.
Post iucundam iuventutem.
Post molestam senectutem.
Nos habebit humus —
Nos habebit humus.

‘Låt oss således glädjas
medan vi är unga
Låt oss således glädjas
medan vi är unga
efter en glädjefylld ungdom
efter en mödosam ålderdom
kommer vi att bo i jorden
kommer vi att bo i jorden’

Studentexamen, skolavslutning. Vem kan låta bli att ryckas med av alla dessa unga människor som likt kalvar står innanför stängslet och väntar på att få släppas ut på grönbete? När naturen är som vackrast är hela vårt land fullt av ungdomar som väntar på att få ta nästa steg i livet. Det som har varit är passé och imorgon är en annan dag. Hela världen och livet ligger framför en i väntan på att upplevas. Here we come! YES!!!

Som lärare är det omöjligt att inte ryckas med. Känslorna är blandade. Glädje över att eleverna är i hamn på andra sidan. Tacksamheten över att ha fått följa dem på vägen. Den euforiska stämningen i all festyra. Vemod för att de nu lämnar oss, vi som umgåtts med dem dagligen i flera års tid. En smula saknad och undran över hur kommer det att gå sen? Stoltheten och tacksamheten över att ha fått följa dem på vägen.

Men under varje studentmössa, bakom varje elevs ansikte, finns en livshistoria. Den kan vara kantad av framgång, glädje och lätthet. Men den kan också rymma sorger, svårigheter på vägen, hårt slit och misslyckanden och förhoppningsvis en vilja att alltid komma igen. Hos många elever finns båda ingredienserna, i lite olika proportioner. Ofta äger det ena över till förfång för det andra.

Låt oss aldrig glömma det när vi möter alla studenter, elever, barn eller alla andra för den delen. Inuti varje människa finns en livshistoria som är värd att berättas. Se trädet mitt i skogen! Se varje barn eller ungdom i skocken av eleven. Se människan! Ecce homo!

Var rädda om varandra och nästa steg i livet!

Annie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s