Mamma – del 4

Efter skilsmässan från min far 1976 flyttade mamma från huset på Edvardsborg till en lägenhet på Ringvägen 32 C. Till en början flyttade alla vi 3 döttrar med henne men jag valde efter ett tag att flytta tillbaka till min pappa. Jag såg honom som den förlorande parten. Mamma fick alla barn men han fick ingen. Jag var då 9 år och gick i 3:e klass. Jag försökte medla mellan mina föräldrar och hade ibland uppslitande samtal med mamma som var djupt sårad och konflikten mellan mina föräldrar var djup och slitsam. Ändå fanns mamma alltid för mig under den här tiden då jag bodde hos min pappa. Det var till henne jag vände mig med saker som man bara kunde prata med en mamma om. Efter ca 4 år valde jag att flytta tillbaka till mamma, delvis med buller och bång. Min pappa var vid den här tiden väldigt labil och oförmögen att klara av rollen som ensamstående pappa och en pågående skilsmässokonflikt. Han och jag fick därefter en långvarig konflikt som inte skulle redas ut förrän långt senare. Men mer om detta kommer jag att berätta senare.

Mamma jobbade halvtid på Riksköp vid Rådhustorget. Hon jobbade ca 7 dagar i sträck och var sedan ledig en vecka. Hur hon fick ihop vardagen och ekonomin är för mig idag en gåta. Vi visste att det inte fanns pengar till några extravaganser men vi hade alltid kläder och mat. Mamma lyckades t o m ta oss med på semester. Vi hyrde stuga i Blekinge, åkte till Nice och Grekland. Hur hon redde ut detta övergår mitt förstånd idag då jag själv vet hur svårt det kan vara att vara ensamstående.

Under den här tiden levde mamma helt själv i många år. Hon hade ett kort förhållande med en som hette Paul men det ledde inte till någon långvarig relation. Så småningom började hon att gå ut och dansa med min moster Ingrid. För att detta skule vara möjligt anlitades jag som barnvakt till min yngsta syster. Jag som redan hade varit ute och sett och gjort mer än vad jag borde hade inget emot att stanna hemma. Min mellansyster hade då den period som är normal och vanlig för alla tonåringar med kompisar, fester mm men jag stannade gärna hemma. De gånger jag gick ut hade jag strikta förhållningsregler. Fredagar kl 12 och lördagar kl 1.00. Jag och min syster var alltid tvungna att gå in till mamma och tala om att nu var vi hemma.

För varje timme jag satt barnvakt åt min lillasyster fick jag en ”plupp” i protokollet på kylskåpet. Varje plupp var värd 10 kr. Efter några år hade jag tjänat ihop till 1700 kr (!) och vi åkte till Ikea där jag fick en ny säng som var 1,05 bred, ett sängbord och en lampa. Jag var så lycklig. En stor tavla med Marilyn Monroe och sammetstavlor köpte jag för min veckopeng.

Vi hade nu flyttat till en större lägenhet på Ringvägen 34 K och jag fick ett eget rum. Plötsligt runt 1983 började det dyka upp en mystisk vit volvo 245 kombi som hämtade upp mamma på parkeringen uppe vid panncentralen. Hon hade då träffat sin man Uffe som hon skulle komma att dela resten av sitt liv med. Vi var så glada. Uffe flyttade in och så småningom gifte de sig. Vi fick inget veta men en dag strax innan jul kom de hem från Köpenhamn och berättade att de hade gift sig. De skulle sen komma att vara gifta ända fram tills mammas död.

Med Uffe fick mamma ett händelserikt liv och det är jag honom så tacksam för. De reste massor. Han tog med henne ut och bjöd henne på livets goda. De åkte till Chicago, på medelhavskryssning, tog flyget till Köpenhamn över en week-end. De åkte båt i skärgården och tillbringade somrarna i stugan på Ljuskön. Uffe valde mamma med hela kittet och däri ingick vi systrar, hennes barn. Bättre kunde inte vi och mamma ha fått det.

Mamma fortsatte att jobba inom handeln. Efter Riksköp blev det Köhlers som sedan bytte namn till Ramunderhallen och senare Hemköp. Mamma älskade sitt jobb och var väldigt omtyckt av sina kunder. Det fanns t om vissa som valde att åka och handla när de visste att hon jobbade. Mamma älskade att ”slänga käft” och småprata med kunder och hade alltid ett glatt ord till alla. Det var hennes sociala liv förutom oss, familjen.

I samband med att min syster drabbades av en svår olycka och var nära att dö valde mamma att säga upp sig från sitt arbete som kassörska. Chocken över livets bräcklighet gjorde att arbetet förlorade betydelse för henne. Hon var då 62 år. Arbetsförmedlingen försökte då få henne att söka nytt jobb eller ingå i olika arbetsmarknadsåtgärder men mamma spände ögonen i dem och sa: ”Jag vill inte! Jag klarar mig utan pengar”. Hon ångrade aldrig sitt val. Vi döttrar, barnbarn, familjen var det som räknades för henne. Övrigt var oväsentligt, i synnerhet materiella och ytliga ting.

Min mamma var en tapper själ som fick ett rikt liv till slut, det liv som hon önskade sig och hon brydde sig bara om det som var viktigt för henne. Jag är så tacksam för min mamma!

Var rädda om era tappra själar runt omkring er! /Annie

Annonser

2 tankar om “Mamma – del 4

  1. Underbara Annie. Du skriver så fint,.Jag önskar att alla fått uppleva det fina som din mamma har fått upplevt. .Tänk vad ni barn har varit värdefulla för henne. Underbara Annie.kram Anne-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s